De Gelukzoeker
De Gelukzoeker is het waargebeurde verhaal van een Senegalese man die een paar jaar aan de zelfkant van Amsterdam leeft, daarna rijk wordt in het criminele milieu. Na vijf jaar keert hij met veel geld terug naar Afrika, waar het verhaal verder gaat.
Centraal in het boek staat de vriendschap tussen een hoopvolle en soms wanhopige Afrikaan en een welvarende Europeaan, Marcel, die in Nederland met Amadou bevriend raakte en naar Senegal ging om diens verhaal op te tekenen.
De Gelukzoeker werd uit ruim driehonderd inzendingen verkozen tot een van de zes beste journalistieke boeken in 2008 en 2009 (shortlist M.J. Brusseprijs). Het boek is alleen nog als ebook te verkrijgen.
Uit de recensies:
‘Een geweldig verhaal, dat ook nog zo goed is geschreven dat het bijna niet opvalt.’ (VPRO Gids)
‘De Gelukzoeker is non-fictie maar leest als een goede roman.’ (De Volkskrant)
‘Een onthullend boek.’ (Spits)
‘Ontluisterend, scherp opgetekend, hartverscheurend (...) Eenieder die de wereld en drijfveren van illegalen wil begrijpen, zou dit boek moeten lezen.’ (Trouw)
‘Een veelzijdig boek over illegale migratie in Nederland en een rijk geschakeerd portret van een man op zoek naar een beter leven, die daarin zowel faalt als slaagt.’ (De Standaard)
‘Het biedt een zeldzaam inkijkje in het leven van een illegaal in Nederland.’ (NRC Next)
‘****’ (Algemeen Dagblad)
‘Een krachtig en ontroerend journalistiek document.’ (Leeuwarder Courant)
‘De ongewone vriendschap heeft geleid tot een uitzonderlijk boek. (...)Van Engelen weet de beklemming van het totale niets invoelbaar te maken, van een bestaan in een wezensvreemd land waar je niet mag zijn (...).Vriendschap en liefde worden dan net zo goed economische goederen als geld en eten. Dit boek brengt dat ontluisterend dichtbij.’ (Contrast)
‘Een verrassend en genuanceerd portret.’ (Wordt Vervolgd)
‘Amadou wordt een romanpersonage. Van Engelen bewijst daarmee zijn grote inlevingsvermogen en vertelkracht. (...) Door heen en weer te springen in de tijd en de Amsterdamse jaren te onderbreken voor episodes uit Dakar, krijgt het boek een mooie spanningsboog en intrigerende diepte.’ (Juryrapport M.J. Brusseprijs)
